• od danas na Vašem računaru pišite kao na Brajevoj mašini, koristeći bilo koji čitač ekrana, i još mnogo toga. U prilici sam da Vam predstavim svoj vlastiti proizvod, koji se službeno zove Universal Braille Keyboard, što u prevodu znači Univerzalna Brajeva Tastatura.   Zašto univerzalna?   Ovaj proizvod omogućava korišćenje računara kao Brajeve mašine, u osmotačkastom, ili šestotačkastom Brajevom pismu. Za simulaciju Brajeve mašine, koriste se tasteri:f, d, s kao prva druga treća, j, k i l kao četvrta, peta šesta, i a i č, kao sedma i osma tačka. Korisnik svakako prilikom izrade samog profila za Brajevu notaciju može odlučiti da li će pisati šestotačkastim, ili osmotačkastim Brajevim pismom. Trenutno, u ovoj verziji, imamo tri Brajeva profila, a to su Default, koji sam iskopirao od Freedom Scientific-a, zatim Serbian 6 dots, koji sam preuredio za Srpski jezik, i Polish 6 dots, koji je napravjen za Poljski jezik. Korisnik može definisati neograničeni broj profila za bilo koji jezik, ili standard pisanja na Brajevom pismu, i u bilo kom trenutku pomoću tastera Control i F9 šetati se između profila. Pored profila, korisnik ovaj proizvod može koristiti i na neograničenom broju jezika, a u ovoj verziji korisniku su ponuđeni:

  • Engleski
  • Srpski
  • Poljski
  Nadam se da će neko program prevesti i na još neki jezik, koji će nam biti dostupan u narednoj verziji. Program radi sa svim čitačima ekrana, a ako ni jedan od njih nije aktivan, koristi podrazumevani Microsoft Speech API glas kao izlazni govorni sintetizator. Program radi i sa Brajevim redovima, što omogućava kontrolu prilikom ispisivanja znakova kada koristimo Brajevu tastaturu. Program omogućava brz i efikasan prelazak sa Brajeve na Ascii standardnu tastaturu i obrnuto, koristeći Control+F10 u bilo kom trenutku. Pošto je ovo prva verzija, očekujem naravno da ima i svojih nedostataka, ali bilo ko je može istestirati u probnom periodu od 30 dana. Zahvaljujući nekim idejama gospodina Gradimira, nadam se da ću u narednoj verziji doneti i neke nove izmene, kao što je omogućavanje korišćenja tastature za osobe koje imaju samo jednu ruku, te prilagođavanja tastera, tako da korisnik može odlučiti koja će slova koristiti za koju Brajevu tačkicu.

  Program možete preuzeti na sledećem linku: Universal Braille Keyboard Driver 1.0
  Darko Milošević
 • Povodom realizacije projekta koje naše udruženje realizuje uz podršku kompanije "NIS", na Radiu i Televiziji Majdanpek su gostovali Nikola đorđević iz našeg udruženja i partner na projektu, direktor Udruženja "Friend" iz Majdanpeka, Vojkan Izvonar.


  • Više od tri godine, slepi ne mogu da ostvare pravo na specijalna pomagala po
   propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ovako velika i neprihvatljiva
   pauza u realizaciji navedenog prava nastala je zato što