AlfaNum TTS

AlfaNum TTS


Govorni softver za android mobilne telefone

AlfaNum TTS Logo
Video tutorijal za instalaciju, aktivaciju i podešavanje AlfaNum Danice
AlfaNum Danica čita knjigu
Naše udruženje je 2017. godine Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu podnelo predlog projekta Da mobilni telefoni progovore. Projektom je predviđena izrada sintetizatora govora za srpski jezik za korisnike Android operativnog sistea i besplatna podela 1000 licenci slepim i slabovidim korisnicima u Srbiji.

Kako funkcioniše mobilni telefon sa govornim softverom?


Slepe i slabovide osobe već više od deset godina koriste mobilne telefone sa govornim softverom. Korišćenje je otpočelo pojavom Simbijan operativnog sistema. Sami počeci su bili veoma teški za korisnike sa naših govornih područja, jer se koristio softver koji je govorio na većim svetskim jezicima, pa je samim tim korišćenje na srpskom jeziku bilo veoma ne razumljivo.
Pojavom android operativnog sistema, na većini mobilnih telefona je već bio instaliran čitač ekrana i sintetizatori govora za veće svetske jezike.
Čitač ekrana je softver koji tekst sa ekrana telefona pretvara u govor, a sintetizator govora je softver koji taj pretvoreni tekst izgovara po pravilima jezika za koji je izrađen.
Prvi sintetizatori za naše jezike su izrađeni sa sintetičkim govorom. Taj govor je bio daleko upotrebljiviji od govora za jezike koji nisu slični našem.
Rasprostranjenost telefona sa Android operativnim sistemom i napredak u razvoju govornih tehnologija za srpski jezik su dovele do želje našeg udruženja da nam kompanija Alfa Num iz Novog Sada napravi sintetizator govora za srpski jezik sa skoro prirodnim ljuckim govorom.
Ministarstvo je prepoznalo problematiku i podržalo predlog ovog projekta u iznosu od 4.800000 dinara.

Period realizacije projekta


U prva dva meseca su programeri novosadske kompanije radili na izradi samog softvera. Nakon toga su se uključili slepi i slabovidi korisnici koji su testiranjem ukazivali na probleme sa kojima su se susreli pri korišćenju. Uporedo smo obučavali programere koji rade na izradi aplikacije na koji način slepe i slabovide osobe koriste mobilni telefon.
Problemi sa kojima su se testeri susretali su mnogobrojni. Trebalo je rešiti problem velikog broja proizvođača mobilnih telefona, problem velikog broja modela telefona, velikog broja verzija i pod verzija operativnog sistema, istih modela telefona sa različitim verzijama softvera itd. Ovo su zaista samo neki od problema sa kojima smo se susreli. Mnoge smo rešili, ali su neki i ostali da se reše u sledećim verzijama. Jedan od takvih problema je čitanje popularnih smajlija.

Prezentacije softvera


Nakon finalne verzije, krenulo se sa realizacijom planiranih prezentacija u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čačku, Bačkoj Palanci, Kruševcu, Kikindi. Na prezentacijama je prikazana realizacija projekta. Prisutnim korisnicima je aplikacija podešena na telefonu. Shvatili smo i da dosta korisnika koristi telefone stare i po više godina, pa su skromni resursi mnogima onemogućili da koriste aplikaciju, ili da aplikaciju koriste lošijim kvalitetom.

Uslovi za korišćenje i dobijanje softvera


Govorni softver Danica je besplatno omogućen svim slepim i slabovidim osobama sa prebivalištem u republici Srbiji. Svako ko želi da dobije softver, potrebno je da našem udruženju dostavi Ime, prezime, broj telefona i gmail e-mail adresu koju koristi na svom mobilnom telefonu. Nakon toga će dobiti dalje instrukcije ukoliko je potrebno još nešto dodatno dostaviti.
E-mail adresa na koju je potrebno dostaviti podatke je:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Mediji koji su propratili realizaciju projekta


Trudili smo se da u svakom mestu u kom je održana prezentacija da sa organizacijama Saveza slepih Srbije u kojoj je prezentacija održana, organizujemo i medijsku promociju. U nastavku su neki od linkova.
Balkan Magazin 021 rs
Bačka Palanka Vesti Sputnik News
Danas.rs glas zapadne srbije regionalne vesti