Telefoni

Motorola Moto E5

Motorola Moto E5
  Ovaj model Motorole je iz 2018 godine, međutim sobzirom na cenu i odnos kvaliteta svakako zaslužuje da se nađe u našim recenzijama. Ako krenemo od dizajna veoma je lep i elegantan, ergonomija mu je na zavidnom nivou sasvim dobro skoro pa savršeno leži u ruci. Ovakav sklad ne viđa se ni kod znatno skupljih modela. Da li postoji idealan pametan telefon u cenovnom rangu do 150 € ne postoji. Proizvođači moraju da naprave niz kompromisa kako bi dobili aparat pristojnih performansi za tako skroman iznos. Negde dobijete lošu bateriju, negde je učinjen kompromis u odnosu na kameru. slede procesori i memorije. Motorola je ovim modelom napravila izuzetan telefon koji nema velikih mana, lepo izgleda i sasvim pristojno radi. Da se razumemo telefon nije savršen ali nema izrazitih mana. Što ga izdvaja iz velike konkurencije.Može se sasvim komotno koristiti jednom rukom što je mnogima značajna karakteristika. Ima još tu dosta stvari koje ga izdvajaju o čemu će biti u nastavku recenzije.
 • Kada su boje u pitanju . dolazi u dve boje Flash gray,ili ti na naški svetlo siva tačnije srebrna boja. Druga boja nosi naziv Colors Flash gray, što bi mi rekli boja starog zlata. Bez obzira na boju prelepi su u obe varjante. Pozadina je od kvalitetne plastike koja izuzetno leži u ruci i uopšte ne kliza, što je jako bitno. Napred Corning Gorilla Glass, što ovaj model čini još boljim i što nije uobičajeno za ovu klasu, veoma je otporno na grebanje, i sasvim dobro štiti ekran. Da ne spominjem dobar osećaj prilikom klizanja i odličan odziv na pokrete za upravljanje čitačima ekrana. Sve pohvale za ovu odluku Motorole.
 • Dakle radi se o mono blok uređaju čije su dimenzije: Visina:154.4 mm Širina:72.2 mm debljina: 9 mm Težina:174 grama. Napred staklo pozadi plastika.
 • Servisi Google Assistent, Aktivira se duplim klikom na dugme početak sa zadržavanjem prsta na ekranu, ukoliko je telefon na nekom od jezika koje google pomoćnik ne podržava otvara se stranica pomoćnika gde možete videti klasične personizovane podatke, poput vremenske prognoze na lokaciji na kojoj se nalazite do dnevnih vesti iz zemlje na kojoj je jezik telefona. Kada je jezik telefona engleski pomoćnik odlično odrađuje govorne komande bilo da se radi o pokretanju aplikacija ili pak pozivanja kontakata iz imenika. . .
 • Ekran:
  • tip: Xlcd
  • Dimenzije:5.7 inča Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
  • Rezolucija:720x1440 piksela
  Pokreti preko Corning Gorilla Glass su odlični stiče se utisak da posedujete telefon iz neke od viših klasa. Odlično reaguje i dvostruki klik i otvaranje pomoćnih menija.
 • Kamera: Glavna Orijentacija sočiva : sa zadnje strane Broj piksela senzora : 13 megapiksela Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela, Ostalo : video zapis, blic, autofokus, Selfi: 5.5 mp 2.2 blic da Ovo je odlična stvar telefon poseduje blic i na prednjoj kameri, što omogućuje snimanje selfija u mračnim uslovima, međutim i osobama oštećenog vida da koriste kameru prednju za prepoznavanje novčanica i kada se nalaze u uslovima smanjene vidljivosti, sa aplikacijom CashReader
 • Memorija: Što se tiče memorija imamo 2 gb rama radne memorije i 16 gb interne. Telefon podržava eksternu memoriju SD kartice do 256 gb. Ono što je dobro da motorola ima malo predinstaliranih aplikacija tako da na novom sistemu imamo nešto više od 11 gb praznog prostora.
 • Čipset: Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 (28 nm)
 • Procesor: Quad-core Cortex-A53 Takt : 1400 MHz Procesor nije naj novije generacije međutim je svakako procesor koji je pokazao svoje dobre osobine i sasvim solidno odrađuje posao na ovom modelu na Androidu 8 Oreo.
 • Grafička: Adreno 308
 • Moduli: Telefon ima dva slota za nano sim kartice i slot za SD karticu, Dve kartice rade dobro i dluidno moguće podesiti podrazumevanu karticu kao i iz aplikacija telefon, i sms birati sa koje kartice želimo uputiti poziv ili pak poslati tekstualnu poruku. Podrazumevana kartica je bitna koddirektnih poziva.
 • Baterija: neizmenjiva, Li-Ion 4000 mah Odlična baterija koja kod prosečnih korisnika može izdržati bez problema dva a možda i više dana. Ono što je još jedan plus u opremi dolazi i brzi punjač od 10 W koji bateriju puni za tek nešto više od 1 sat.Motorola je inače poznata po dobrim i kvalitetnim baterijama ovim su otišli i korak dalje ubacivši brzo punjenje koje je prava retkost u ovoj klasi.
 • Senzori:Akcelerometar, Senzor blizine,senzor čitača otiska prsta. otisak prsta je smešten na poleđini ispod kamere i odlično radi, u 95% slučajeva prepoznaje otisak a možda i bolje. radi prilično brzo i na visini je zadatka.
 • Emiteri1x zvučnik, smešten je na donjem delu kućišta pored konektora za punjenje
 • Prijemnici: Glonass, GPS, Beidou, A-GPS,
 • WiFi: B (11MBps) G (54MBps) N (450MBps)
 • Bežično: Bluetooth 4.2 (1MBps),
 • Kabl: Micro-USB, 3.5mm audio,
 • transfer: USB 2 (480MBps, 3w),
 • Zaključak: Telefon u ovom rangu a moguće ga je još uvek naći po ceni sada od 80-90€, ovo je više nego odlično. Ono što takođe ostavlja utisak, da TalkBack uvek, ali uvek izgovara ime pozivaoca i to dva puta. Javljanje je sasvim lako i jednostavno prevlačenjem sa dva prsta od dna ka vrhu ekrana za javljanje. Kao i prevlačenje sa dva prsta od vrha ka dnu za odbijanje poziva, Prilikom poziva čitač vam izgovori način prihvatanja i odbijanja poziva. Moguće je i odbiti poziv uz poruku. AlfaNum danica sasvim dobro i fluidno radi na ovom modelu, bilo kao osnovna sinteza bilo kao sinteza za čitanje knjiga. Svako ko nema ili ne želi za telefon da izdvoji puno novca ovo je rešenje i topla preporuka. za malo dobijate izuzetno puno i bićete veoma zadovoljni, kako sa baterijom tako i sa osnovnim aplikacijama i funkcijama telefona.