Telefoni

Nokia 3.2

Nokia 3.2
 • Nokija 3.2 je model koji se pojavio u maju mesecu 2019 godine. Ovaj telefon pruža čisto Android iskustvo sa sistemom Android One, koji radi na Android 9 Pie. Bez nereda, bez softvera trećih strana i uz besplatna mesečna bezbednosna ažuriranja koja neverovatno ne usporavaju vaš telefon. Spada u grupu One uređaja što znači da će narednih dve godine dobijati nadogradnje sistema dakle na Android 10 kao i na Android 11 dok će bezbednosna ažuriranja dobijati naredne tri godine.
 • Što se tiče paleta boja imamo ga u samo dve boje Siva i Crna. radi se o mono blok uređaju čije su dimenzije: Visina:159.4 mm Širina:76.2 mm debljina: 8.6mm Težina:186 grama. Napred staklo pozadi plastika.
 • Servisi Google Assistent, Android one. poseduje i posebno dugme za Google assistent,ili google pomoćnik ako tako više volite. Duplim pritiskom na taster dobijate vizuelni pregled vašeg dana sa inteligentnim predlozima i personalizovanim informacijamapoput vremena na trenutnoj lokaciji i slično., uključujući informacije o saobraćaju i rasporedu u vašem kalendaru tako da više nikada ne propustite nijedan sastanak. Dugim pritiskom na taster aktiviraćete walkie-talkie režim za duže upite, koji omogućava da vas Google pomoćnik sluša dok ne opustite pritisak.Ovo izvrsno radi ono što nije dobro što glasovni google pomoćnik još uvek ne podržava naše jezike, čak ga nije moguće ni pokrenuti ukoliko jezik telefona nije jedan od podržavanih u mom slučaju sam testirao na Engleskom. Sasvim upotrebljivo. Pozivanje radi odlično, možete izgovoriti sasvim normalno naša imena i prezimena i pomoćnik će ih pronaći i pozvati traženi kontakt. pojavljuju se problemi kod kratkih imena kao što su Iva, Neša, Mira, kada su uneta bez prezimena. Otvaranje aplikacija i većina podešavanja radi odlično takođe isključivanje konekcija wi-fi bluetooth, nfc.
 • Ekran:
  • tip: Xlcd
  • Dimenzije:6.26 inča, 76.6% veličina ekrana, 19:9 odnos strana
  • Rezolucija:1520x720px, 269 ppi gustina
  • Podržava Notch
  Ekran dobro odgovara na pokrete čitača ekrana, veoma brzo i precizno bilo da se radi o gestovima, dvostrukom ili jednostrukom kliku. Ono što nije čest slučaj da TalkBack uvek izgovara ime pozivaoca, što mislim da je zasluga čistog androida. Mislim da je ovo podatak koji može da prevagne ukoliko se dvoumite između Nokije, i nekog modela iz široke ponude modela u ovoj klasi.
 • Kamera: Glavna: 13Mpx, f/2.2, 1/3", 1.12µm (Nazad) 1080p FullHD@30fps, Selfi:5Mpx, f/2.2, 27mm, 1.12µm (Napred) Blic:nazad: 1x LED, Ukoliko je bitno da kažem, imam informaciju da su slike prilično dobre, boje jasne. Ono što je bitno aplikacije koje rade uz pomoć kamera kao što su Cash reader koji prepoznaje novčanice, TapTapSee, i njima slične rade dobro što je i za očekivati sa kamerom od 13 mp za to je više nego dovoljna. Nokija kao čitač ekrana koristi TalkBack koji nema asistenta prilikom slikanja tako da smo za tu mogućnost uskraćeni na ovom telefonu. Blic sasvim korektno odrađuje posao kada ga koristimo kao lampu.
 • Memorija: Ovaj model se pojavljuje što se tiče memorije takođe u dve varjante prva koja je bila kod nas na testu od 16 gb interne i 2 gb rama radne memorije, i koja radi sasvim fluidno i korektno, bez ikakvih zastajkivanja i bagovanja. Kao i druga koja ima 32 gb interne memorije i 3 gb radne memorije.Verujemo da ona radi sve dosta brže i kudikamo fluidnije, pa ukoliko ste u mogućnosti dileme nema uzeti telefon sa više memorije posebno što se noviji androidi sve brže i lakše popunjavaju nadogradnjama, tako da je već došlo vreme kada telefoni sa 16 gb interne memorije vrlo brzo ulaze u problem sa manjkom prostora koji je namenjen instalaciji aplikacija. Obadva modela podržavaju SD kartice do 400 gb
 • Čipset:Qualcomm Snapdragon 429 (12nm izrada)
 • Procesor:4 performance core @ 1.8GHz, ARM Cortex A53Kao što vidimo četvorojezgarni procesor međutim takt mu je 1800 zato uz čist android postiže solidnu brzinu, sasvim zadovoljavajuće za korisnike koji telefon koriste sa čitačima ekrana. Takođe da napomenem i druga varjanta sa više memorije takođe ima isti ovaj procesor.
 • Grafička: Qualcomm Adreno 504 ISP Qualcomm Snapdragon 429 ISP DSP Qualcomm Hexagon 536
 • Moduli: Poseduje dva slota za sim i jedan slot za SD karticu do 400 gb. Što se tiče rada sa dve kartice tu nema problema u menadžeru sim kartica može se podesiti podrazumevana kartica, svakoj kartici dodeliti zvono, kao i obaveštenje za pristiglu sms poruku. iz aplikacije telefon moguće je odrediti sa kojeg broja upućujemo poziv, kao i sa kog broja šaljemo sms poruku. Odgovor na poziv je sa dva prsta od vrha ka dnu ekrana, odbijanje poziva dva prsta od dna ka vrhu ekrana. To zaista radi bez problema, sa tim delom smo potpuno zadovoljni. Što se tiče aplikacije za sms radi se o klasičnoj google aplikaciji koja je po meni najbolja android aplikacija za sms poruke, moguće podesiti da se dobija izveštaj kada je poruka isporučena, kao i slanje poruka sa weba.
 • Baterija: neizmenjiva, Li-Ion 4000mAh Za bateriju zaista svaka vrsta hvale, zaista traje traje od jutra do sutra što bi se reklo. evo i teksta kako je sam proizvođač reklamira, i verujte mi tu zaista nema preterivanja. Ostavite punjač kod kuće za vikend. Baterija telefona Nokia 3.2 traje i do 2 dana sa jednim punjenjem1, unapređena sa veštačkom inteligencijom koja uči kako koristite telefon za minimiziranje aplikacija i potrošnju energije, za vreme trajanja baterije iznad norme. Ostavite punjač kod kuće za vikend. Baterija telefona Nokia 3.2 traje i do 2 dana sa jednim punjenjem1, unapređena sa veštačkom inteligencijom koja uči kako koristite telefon za minimiziranje aplikacija i potrošnju energije, za vreme trajanja baterije iznad norme. Postoji još samo jedan telefon kod kojeg je baterija ovako dugo trajala a da je bio kod nas na testu a to je huawei mate 30 lite, međutim ne zaboravimo da je to top klasa Huawea a da je ovo niža klasa Nokije. Zato još jednom za bateriju samo reči hvale.
 • Senzori:Akcelerometar, Senzor blizine,
 • Emiteri1x zvučnik, smešten je na donjem delu kućišta pored konektora za punjenje
 • Prijemnici: Glonass, GPS, Beidou, A-GPS,
 • WiFi: B (11MBps) G (54MBps) N (450MBps)
 • Bežično: Bluetooth 4.2 (1MBps),
 • Kabl: Micro-USB, 3.5mm audio,
 • transfer: USB 2 (480MBps, 3w),
 • Zaključak: Odličan telefon za zaista malo novca, model sa manje memorije košta 127 € dok model sa više memorije 144€, Za razliku od 17€ dobija se zaista mnogo više zato savetujemo da se odlučite za telefon sa 32 gb interne i 3 gb radne memorije svakako nećete zažaliti posebno ako nameravate da ga zadržite duže vremena. i što se tiče pristupačnosti i što se tiče cene u ovom rangu verujemo da nema boljeg modela za vas, posebno ako niste preterano zahtevan korisnik i da telefon koristite za osnovne potrebe telefoniranje pisanje sms nešto malo interneta i društvenih mreža sve će to ovaj model za vas da odradi maksimalno korektno i sa minimalno truda i zamaranja. Posebno veliki plus za dugme za pomoć koje je fizičko i kada jednom google pomoćnik proradi na našem jeziku biće od neprocenjive koristi. Tako da ako nemate previše lude ambicije sa telefonom, ili pak ne želite da uložite veliki novac,a da pritom imate sasvim pristojan model ova Nokija je dobar izbor.