Telefoni

Huawei P40 Lite

Huawei P40 Lite slika uređaja Huawei P40 Lite slika uređaja
 • Uvodna reč

  Ovaj model telefona se pojavio u Martu mesecu 2020 godine. Dolazi nam u tri boje i to su standardna crna,Zelena radi se o tamno zelenoj nijansi i veoma je lep, treća je multikolor pronašao sam na netu jedan i to je preliv narandžaste i plave takođe veoma lepo izgleda. Napred staklo pozadi plastika, veoma kvalitetna u prvi mah pomislite da se radi o staklu. Zaobljenih je ivica pa i pored dimenzija od 159.2 širine od x 76.3 debljine od 8.7 mm u ruci sasvim lepo leži nemate osećaj da će vam svaki čas ispasti iz ruke niti nešto slično. Težina telefona je 183 grama. na desnoj bočnoj strani je klackalica za pojačavanje i stišavanje zvuka ispod negde na sredini telefona dugme za uključivanje na kojem je smešten senzor čitača otiska prsta, za koji sve pohvale radi fantastično brzo, u tren oka otključava telefon. Pohvale i za preciznost zaista jako jako retko ne prepozna otisak. Pozicija zvučnika je standardno dole desno, u sredini je mesto za punjač c3 port a dalje levo je na opšte zadovoljstvo audio izlaz od 3.5 mm Slot za kartice nalazi se na gornjem delu leve bočne strane, podržava ili dve sim ili jednu Sd jedan sim jedna SD kartica do 256 gb. Dolazi sa operativnim sistemom Android 10 Open Source
 • Ekran i Kamere

  Što se tiče ekrana radi se o ekranu tipa LTPS IPS (LCD). Dimenzija ekrana je 6.4 inča, 83.5% veličina ekrana, odnos strana, Rezolucija 2310x1080px, 398 ppi gustina Iluminacija 450 nits Prednja ili selfi kamera je od 16 mp, koja snima u fullHD 1080p 30 fps. smeštena je u gornjem levom uglu ekrana. Pozadi ima četri kamere glavnu od 48 mpx, širokougaona od 8 mpx, kamera za dubinu od 2 mpx kao i makro kamera od 2 mpx Položaj zadnjih kamera je gornji desni ugao, izbačene su što dosta ruži estetiku telefona pa bi bilo mudro nabaviti silikonsku masku. Po mogućnosti providnu boja telefona je zaista divna i bio bi greh da se pokrije nekom neprozirnom maskom. Snima u 4k rezoluciji. Ispod kamere se nalazi blic.
 • Procesor i Memorija

  Radna memorija ovog telefona je od 6 GB DDR4. Interna memorija je od 128 GB tako da su male šanse da će vam zahvaliti memorije bilo da se radi o radnoj ili internoj. Mada u svakom slučaju interna memorija je proširiva sa SD karticom do 256 GB, međutim u tom slučaju ne možete računati na drugu sim karticu raspolaže sa dva slota za kartice od kojih jedan može biti ili SIM ili SD. Procesor je HiSilicon Kirin 810 to je čipset iz srednjeg segmenta, koji je zasnovan na istom 7nm proizvodnom procesu kao i premijum HiSilicon Kirin 980 Takođe, u pitanju je jedini čipset iz srednjeg segmenta, koji je kreiran u 7nm procesu (Qualcomm ima neke modele proizvedene u 8nm arhitekturi). HiSilicon Kirin 810 ima osmojezgarni CPU i Mali-G52 MP6 GPU. CPU se sastoji od dva ARM Cortex-A76 jezgra visokih performansi, sa taktom od 2.27GHz, kao i šest manjih ARM Cortex-A55 jezgara @1.88GHz. Kada je GPU u pitanju, Huawei obećava za oko 162% bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju iz Kirin 710 čipseta. Procesor je zaista fantastičan, veoma brz sa čitačem ekrana radi odlično. veoma mali potrošač energije, zaista za svahu pohvalu.
 • Baterija

  Baterija ovog telefona je nešto što stvarno ostavlja bez daha puna dva dana sa čitačem ekrana mnogo internet pretraživanja, youtubea, čitanja knjige, društvenih mreža. Zaista traje i traje stiče se utisak da je mnogo veća od 4200mAh, koliki je zaista kapacitet, za šta je zaslužan odličan procesor. Punjač od 40 W je dodatna prednost ovog modela, od 10 % do 100% za tačno 50 minuta zaista za svahu pohvalu i nešto na šta smo se davno odvikli od vremena starih Nokia. Po specifikaciji od 0 do 70% trebalo bi da bude za 30 minuta, ovo zaista nisam proveravao ali verujem da je tačno. U svakom slučaju sve pohvale i reči hvale za ovaj segment telefona.
 • Rad čitača ekrana i osnovne aplikacije

  To što ovaj servis ne može koristiti Google servise osobama oštećenog vida je donelo posebne probleme koji se očitavaju u sledećem. Osnovni i najveći problem jeste taj što nema sinteza, kako za naše tako ni za engleski jezik. Tako da o pristupačnosti prilikom prvog pokretanja telefona nema ni govora. Neophodno je da nam neko ko vidi instalira sintezu, da stvar bude još gora samo jedna govorna sinteza nelegalno radi. Nije moguće instalirati Vocalizer čak i ako imate APK file. Tačnije sve ove aplikacije verifikuju se preko maila a sami tim i preko google servisa. Sledeći veliki problem jeste numerička tastatura, međutim ovo nije problem koji je vezan za Google servis već uopšteno za Huawei telefone, naima opcija brzog biranja koju nije moguće isključiti prebrzo se uključuje, tako da je jako teško izabrati neki telefonski broj. Posebno je to veliki problem za početnike. Sve aplikacije za tu namenu nisu kompatibilne sa čitačima ekrana, osim "EX Dialer" kojeg na žalost više nema čak ni u google prodavnici, pa se mora instalacioni fajl potražiti na internetu čime ste automatski izloženi i primorani instalirati aplikaciju iz nepoznatih izvora. Ono što je srećna okolnost jeste da je moguće instalirati Google tastaturu preko AP Pure za pravo čudo i diktat radi odlično, sve osobine i funkcije G. tastature su dostupne. Njegova podrazumevana Swipe tastatura nije baš srećno rešenje za rad sa čitačima ekrana. Što se tiče Huawei internet pretraživača dobro radi sa čitačem kao i aplikacija za pregled elektronske pošte na to se nije moguće požaliti. Moguće je i instalacija G.Crome preko AP Pure međutim iz nekog razloga samo na engleskom, ulazak u podešavanja i promena jezika ne daje rezultat, opet verujem zbog nemogućstva kontakta sa serverom kako bi se preuzeo jezički paket. Kome Engleski nije problem dakle može koristiti i G.Crome. Beležnica, kalendar, sat takođe odlično rade... Što se tiče čitača ekrana to je zaista dobra vest, Huawei je napravio svoj čitač ekrana i zaista je brz dobar a postoji niz divnih podešavanja, no o tome će biti poseban tutorijal koji će biti postavljen ovde u sekciji Mobilni telefoni. Telefon na žalost ima samo jedan zvučnik, smešten je u donjem desnom uglu, ukoliko je bučan prostor a nemate slušalice položaj u kojem se mora držati telefon kako bi se razumela sinteza je veoma ne prirodan, zato savetujem obavezno pri ruci na bučnim mestima imajte slušalice.. Kamere su odlične prave zaista dobre slike, čitač otiska prsta je strahovito brz, smešten je na Power dugmetu koje je pak na sredini telefona i veoma je dostupno, zaista jako jako retko omane prepoznavanje zato predlažem obavezno ga koristiti.
 • Društvene mreže i aplikacije za komunikaciju

  FaceBook je moguće instalirati na srpskom je i radi standardno dobro, Pregled, podela objava, reagovanja, komentari. viber, javljanje prevlačenjem dva prsta od sredine ekrana na desno negde na polovini ekrana, kada se jednom zapamti lokacija mesta za javljanje sve ide dobro. Aplikacija je na srpskom, četovanje i pozivanje standardno dobro i bez problema. Whats UppKao i G Crome ova aplikacija odbija da radi na Srpskom tako da se moramo pomiriti sa tim da radi na engleskom. Javjanje na poziv je jednostavno pronađe se dugme za javljanje i klasičan dvoklik. Međutim da bi smo prekinuli vezu moramo prebaciti na spikerfon kako bi smo pronašli dugme za prekid poziva, što baš nije uvek lagodno i prijatno posebno ne na javnom mestu i tamo gde je nivo buke povećan. Ruku na srce ako izuzmemo Samsung i na ostalim telefonima sa Android platformom je situacija ista, ili zanemarljivo slična. Tako da možemo reći da što se tiče ovog segmenta ni bolja ali ni gora situacija negoli uopšteno na Android platformi.
 • Zaključak

  Kada sumiramo sve utiske moramo priznati i odati poštovanje Huaweije za kratko vreme uspeo da uradi mnogo toga kako bi isplivao iz veoma teške situacije u koju je zapao zbog gubitka dozvole pristupa Gooogle servisima. Ono što ohrabruje i za svahu je pohvalu da nisu zanemarili ni osobe sa invaliditetom. Ovo nas čini posebno srećnima i nadamo se da će vrlo brzo ili doći do ponovnog vraćanja na G. Servise ili pak da će Huawei prodavnica imati sve ono što je nama potrebno. Osim Sinteze, lagodnog prebacivanja kontakata, problem su sve aplikacije koje licencu zasnivaju na mail adresi. Dakle ne može raditi ni Cash Reader, takođe ni čitači knjiga. Iz svega gore navedenog i pored zaista odličnih performansi koje ima ovaj telefon. dobrog rada čitača ekrana, fantastične baterije, veoma brzog punjača od 40W kao i sasvim prihvatljive cene moramo naglasiti i pozvati na strpljenje. Huawei telefoni još uvek nisu nešto što možemo preporučiti. Periodično se na internetu pojavljuju neki nelegalni zahvati koji na par dana uspevaju da telefon prijave na G Servise međutim brzo to bude blokirano. Za osobu oštećenog vida ovo jeste zaista veliki problem. Potrebno je veliko znanje i česti zahvati kako bi ovo funkcionisalo koliko toliko normalno. Tako da ukoliko baš želite radite to na sopstvenu odgovornost i rizik. Od srca se nadamo da će ovo biti prošlost u veoma kratkom roku i da će vrlo brzo doći vreme kada će mo ponovo uživati u Huawei telefonima.