Telefoni

Huawei Y6P

Huawei Y6P slika uređaja Huawei Y6P slika uređaja Huawei Y6P slika uređaja
 • Uvodna reč

  Sa Huawei Y6 p družimo se od maja meseca 2020 godine. Dolazi sa operativnim sistemom Android 10 Open Source. Što na dalje znači da ne poseduje google sertifikat i da legalnim putem nije moguće koristiti njihove servise. Huawei prodavnica još nije sasvim kompletirana, da stvar bude gora nije moguće niti jednu sintezu instalirati sa našeg govornog područija legalnim putem. Naime samo jednu uopšte možemo koristiti na bilo koji način. Prilikom startovanja Huawei čitača ekrana telefon ostaje nem ne postoji govorna podrška ni za engleski, tako da je obavezno da nam neko ko nema problem sa oštećenjem vida instalira sintetzu iz apk datoteke. Potom pokrene čitač ekrana kako bi smo mi mogli preuzeti od tog mesta. Što se tiče izgleda telefon je estetski dosta lep dolazi u tri boje Zelena, Crna i Ljubičasta. Napred staklo pozadi plastika. Zaobljene ivice čine da telefon veoma lepo leži čak i u manjim rukama. Dimenzije telefona su: Visina 159,1mm širina 74,1mm debljina 9mm Na desnoj strani telefona su tri fizička dugmetadugme za pojačavanje zvuka, dugme za stišavanje zvuka i treće dugme koje služi za pokretanje telefona. Položaj fizičkih dugmića je odličan lako su dostupni palcu dok je telefon u ruci. Donja ivica telefona je predviđena za 3,5 mm audio izlaz na sredini je smešten mikro usb ulaz, što je prava retkost preko godinu dana je već standardni 3c usb, zašto ovo ostaje nepoznanica. do njega na desnoj strani je položaj zvučnika. na levoj strani telefona je fioka za dve sim i jednu sd karticu . Ono što me je prijatno iznenadilo da FM radio može raditi bez slušalica i sasvim pristojno hvata stanice, doduše mora se priznati da je to nešto bolje kada se priključe slušalice što je i logično. Lično ne volim telefone koji imaju plastičnu poleđinu, mada je ova veoma kvalitetna. Zaista nemate osećaj nečeg jeftinog što se ugiba pod prstima. Ni ne klizi iz ruke što je za svaku pohvalu. Na poleđini je čitač otiska prsta, za koji sve pohvale dosta je brz i uglavnom precizan. Ja lično volim kada je senzor fizički a i mislim da je mnogo praktičnije rešenje za osobe oštećenog vida.
 • Ekran i Kamere

  Ekran rekao bih srednjeg kvaliteta, moram primetiti da nešto sporije reaguje nego li ekran na P40 lite. Međutim dosta tome kumuje i manje radne memorije. Dakle radi se o ekranu X (lcd)veličina ekrana 6.3 incha od čega 81,3% čini ekran odnos stranica je 20.9 odnos strana. rezolucija ekrana 1600x720PX gustina 278 ppi Opšti dojam se poklapa sa gore navedenim brojkama. Što se tiče kamera i njihove potrebe osobama oštećenog vida za aplikacije koje prepoznaju sliku ili novčanice verujem da će biti sasvim zadovoljavajuće Da na taj segment neće biti pritužbi. Međutim izneću detalje kako bi slabovide osobe imale predstavu šta ih očekuje. Što se tiče Selfi kamere radi se o kameri od 8 mpxrezolucije 1080p FullHD@30fps Pozadi imamo 3 kamere glavna od 13 MPXčija je rezolucija ista kao i kod prednje kamere dakle 1080p FullHD@30fps zatim širokougaone kamere od 5 MPX, kao i kamere za dubinu od 2 MPX. Ako se ovi parametri uporede sa kvalitetom ekrana jasno je da će kamere više nego dobro odraditi svoj posao. Naravno tu je i blic ledkoji može poslužiti i kao lampa.
 • Procesor i Memorija

  Radna memorija ovog modela je 3 GB rama sasvim pristojno obavlja svoj zadatak. Bez ikakvih poteškoća će vam čitač ekrana brzo obrađivati podatke, i isporučivati povratnu informaciju. Interna memorija je od 64 GB eMMC 5.1Mislim da je to sasvim zadovoljavajući prostor i da ukoliko baš niste preveliki ljubitelj fotografisanja i snimanja, veoma su vam male šanse da dođete u problem i da imate potrebu za dodatnom memorijom. U svakom slučaju imate i slot za SDX karticudo 256 GB Čipset MediaTek Helio P22 (12nm izrada) jeste čipset koji je izašao u maju 2018 godine i prilično je star međutim u to vreme bio je zaista dobar. evo šta se pisalo o njemu. Poseduje media tekpilot tehnologiju kojaobezbeđuje pametnu raspodelunapajanja upravlja temperaturom i opterećenjem jezgarašto obezbeđuje dobro korisničko iskustvo. Kao i dugotrajnost baterije, potrošnja se svodi na minimum. МедиаТек користи најновији процес производње ТСМЦ 12нм ФинФЕТ; значајна генерацијска надоградња за главне уређаје која пружа све напредне функције и сјајна искуства МедиаТек Хелио П22, истовремено осигуравајући нову траку у паметним телефонима са дугим веком трајања батерије. Ako ovome dodamo podatak da ima osmo jezgarni procesor koji radi na 2.0 GHZ jasno je da je to još uvek solidna kombinacija koja ovaj telefon stavlja u dobru kupovinu u svom cenovnom rangu.
 • Baterija

  Ako svemu gore spomenutom dodamo bateriju koja je 5000 mah, jasno je da su dva dana zagarantovana prosečnom korisniku. Opet to je individualna kategorija, Međutim ja sam sasvim zadovoljan autonomijom baterije. Punjač koji dolazi uz telefon je od 10 W vreme punjenja je oko 90 minuta. Za ovaj cenovni rang nešto uobičajeno i očekivano.
 • Rad čitača ekrana i osnovne aplikacije

  Kao i na p40 lite i na ovom modelu Huawei čitač ekrana je na visini zadatka. Nešto je sporiji ali to je i za očekivati ipak dosta slabiji procesor i znatno manje radne memorije morale su usporiti čitač. Međutim to je i dalje sasvim pristojna brzina, bez ikakvog zastajkivanja i grešaka u radu. Sve mogućnosti koje čitač ima na top modelima nalaze se naravno i ovde sa za nijansu sporijim odzivom ali sasvim sasvim solidno. Ono gde ostaje problem jeste numerička tastatura, međutim do je generalno problem kod huawei telefona i čitača ekrana opcija brzog biranja se prebrzo uključuje pa dok stigne informacija do nas koju smo cifru izabrali uključi se brzo biranje. Ovde je to došlo do većeg izražaja zbog brzine nego li što je na P40 lite. Tako da savetujem instalaciju EXDialera ili nekog drugog rešenja ako se pojavi u međuvremenu. aplikacijaza el. poštu radi dobrokao i poruke. Ukoliko ne koristite sinhronizaciju i obeleživače može se komotno koristiti njegova aplikacija za pretraživanje interneta. Takođe je moguće instalirati i G. Crome međutim nije ga moguće prebaciti na neki drugi jezik osim engleskog. Lično nije da nije moguće upotrebljavati njegovu Svype tastaturu, međutim menije draža G Board koja se takođe može instalirati a za divno čudo odlično radi i diktiranje. Nije moguće koristiti Youtube, ali postoji zamena koju kao i većinu drugih aplikacija možete skinuti preko Apk Pure. Radi se o Youtube Vanced koja čak šta više radi u pozadini i nema dosadnih reklama. Što se tiče Navigacija može se koristiti HereWeGo, koja takođe koristi g.mape. nije baš sasvim pristupačna, ali može se koristiti..
 • Društvene mreže i aplikacije za komunikaciju

  FaceBook je moguće instalirati na srpskom je i radi standardno dobro, Pregled, podela objava, reagovanja, komentari. viber, javljanje prevlačenjem dva prsta od sredine ekrana na desno negde na polovini ekrana, kada se jednom zapamti lokacija mesta za javljanje sve ide dobro. Aplikacija je na srpskom, četovanje i pozivanje standardno dobro i bez problema. Whats UppKao i G Crome ova aplikacija odbija da radi na Srpskom tako da se moramo pomiriti sa tim da radi na engleskom. Javjanje na poziv je jednostavno pronađe se dugme za javljanje i klasičan dvoklik. Međutim da bi smo prekinuli vezu moramo prebaciti na spikerfon kako bi smo pronašli dugme za prekid poziva, što baš nije uvek lagodno i prijatno posebno ne na javnom mestu i tamo gde je nivo buke povećan. Ruku na srce ako izuzmemo Samsung i na ostalim telefonima sa Android platformom je situacija ista, ili zanemarljivo slična. Tako da možemo reći da što se tiče ovog segmenta ni bolja ali ni gora situacija negoli uopšteno na Android platformi.
 • Zaključak

  Kao i na P40 lite sve u svemu možemo biti zadovoljni kako ono što radi radi. Dakle čitač ekrana sasvim dobro radi na ovoj platformi, procesor i memorija odrađuju korektno svoj zadatak. Svakodnevno se pojavi neki način kako se prikačiti na G. Servise pa ukoliko vas ne zamara previše eksperimentisanja, ili ukoliko Google nije nešto bez čega ne možete jedan solidan telefon sa pristupačnom cenom. Dakle sa malo više znanja i malo više strpljenja verujem da se od huawei telefona može iskombinovati telefon po sopstvenoj želji i prohtevima. Jedinstven, poseban različit od drugih. Ima i u tome neke čari morate priznati. Toliko od nas uz nadu da će ova noćna mora brzo proći i da će huawei ponovo biti onako jednostavan dobar odličan kakav je nekada bio. Nepravdom drugih došao u nepriliku iz koje će nadamo se isplivati kao pobednik. Još jedan veliki pozdrav za ljubitelje ovog brenda.