Kako slepe i slabovide osobe koriste mobilni telefon

Kako slepe i slabovide osobe koriste mobilni telefon


Godinama se bavimo asistivnim tehnologijama. Jedno od svakodnevnih pitanja koje dobijamo je kako slepe i slabovide osobe koriste telefon, ali i pitanje koje funkcije na telefonu mogu da koriste slepe i slabovide osobe. Ovim tekstom ćemo pokušati da odgovorimo na ta, ali i slična pitanja.
Slepe i slabovide osobe mogu da koriste mobilni telefon kao i osobe koje normalno vide, ali uz pomoć funkcija pristupačnosti koje se nalaze instalirane, ili delimično instalirane na mobilnom telefonu. Mogu da pozivaju i primaju pozive, da se dopisuju, pregledaju internet stranice, čitaju knjige… Praktično za slepe osobe to nije samo telefon, već multifunkcionalno pomagalo. Skoro svi operativni sistemi koje koriste mobilni uređaji imaju funkcije pristupačnosti koje su razvijene u većoj ili manjoj meri. Kako kod slepih, tako i kod osoba koje normalno vide se najčešće koriste Ios i Android operativni sistemi. Ios koriste Apple uređaji (popularni Iphone), a Android modeli poput Samsunga, Huaweya, Motorole, Xiaomija i mnogih drugih.
U podešavanjima samog uređaja se može pronaći deo koji se bavi pristupačnošću. Prvenstveno treba pronaći čitač ekrana koji se kod Ios operativnog sistema zove voice over, a kod Android operativnog sistema Talkback. Neki modeli Samsunga koriste Voice asistent koji se u praksi najbolje pokazao. Čitači ekrana omogućavaju da se tekst koji se nalazi na ekranu mobilnog telefona pretvori u glas. Ako se slike adekvatno koriste, moguće je da čitač ekrana pročita njihov opis, pa je i korišćenje slika delimično moguće. Opis slika nam omogućava Ios čitač ekrana i Samsungov Voice asistent. Talkback ne podržava ovu opciju, što je jedna od njegovih mana. Osim opisa slika, ovi čitači omogućavaju i asistenciju slepoj osobi pri slikanju, tako što opisima pomažu u samom procesu slikanja. Kako bi se glas adekvatno čitao na određenom jeziku, uređaj mora imati i tzv. Sintetizatore govora. Čitači ekrana poseduju sintetizatore za velike svetske jezike, ali se za naše moraju instalirati kvalitetniji sintetizatori kako bi korišćenje bilo ugodnije.
Što se tiče Appleovog Iphone mobilnog telefona, koristi se češki sintetizator govora, jer nama srodni jezici nisu podržani. Ovaj jezik se koristi, jer je čitanje slično našem jeziku. Naravno, uvek je bolje imati sintetizator za naš jezik, ali su mnogi korisnici prihvatili ovaj nedostatak zbog pouzdanosti i dobre pristupačnosti Iphone uređaja. S druge strane, uređaji sa Android operativniim sistemom imaju više sintetizatora za naše jezike, ali je pristupačnost uređaja uvek upitna, jer je ovo sistem koji svaki proizvođač uređaja prilagođava svojim za svoje uređaje. Tim prilagođavanjem se teži ka unapređenju funkcionalnosti za korisnike, ali se neretko pokvare funkcije pristupačnosti, pa slepi i slabovidi korisnici često dođu u situaciju da kupljen uređaj ne mogu delimično ili potpuno da koriste.

Zoom

Softverima koji pomažu slabovidima smo se u praksi malo bavili, ali ih je dobro pomenuti i u ovom tekstu. Zoom je jedna od komponenti koja pomaže slabovidim osobama. Radi se o lupi koja omogućava ovim osobama da zumiraju ekran, pa im samim tim omogućavaju korišćenje svih aplikacija ukoliko im je uvećanje dovoljno za korišćenje. Ova komponenta ima niz mogućnosti koje u zavisnosti sa problemima vida olakšavaju korišćenje.

Lupa

Slabovide osobe mogu iskoristiti kameru svog telefona kako bi uvećali određen tekst, odn. Napraviti lupu koristeći kameru mobilnog telefona.

Pisanje teksta

Često se postavlja pitanje kako slepe i slabovide osobe mogu da kucaju tekst kada ne mogu fizički da pronađu neki znak na tastaturi. Kucanje se izvodi tako što se prst povlači po tastaturi, a telefon izgovara znak ispod prsta. Kada se prst podigne slovo se upisuje. Druga mogućnost je korišćenje glasovnog unosa. Ova metoda omogućava da se izgovoreni tekst upiše gde god je potrebno. Korišćenjem ove metode se mogu koristiti i popularni asistenti kao što je Siri (za Apple uređaje), Google asistent (za Android uređaje), koji omogućavaju da se glasom izvrše neke složenije operacije (otvaranje aplikacija, provera vremenske prognoze, pozivanje određene osobe…).

Upotreba naprednih funkcija

U prethodnim redovima smo govorili o osnovnim funkcijama koje su dostupne ovim osobama. Naravno, posle usvajanja osnovnih komandi kretanja po ekranu telefona uz pomoć čitača ekrana, moguće je koristiti i mnogobrojne napredne funkcije. Jedna od njih je i upotreba različitih softvera za navigaciju ili softvera koji nam omogućavaju lakše snalaženje u gradskom prevozu. Moguće je koristiti i aplikacije za naručivanje taxi vozila ili aplikacije za naručivanje hrane iz obližnjih restorana. Navođenjem ovih primera i pisanjem teksta smo želeli da ohrabrimo slepe i slabovide da počnu da koriste mobilni telefon sa funkcijama pristupačnosti, ali i da upoznamo ostale sa mogućnostima koje se otvaraju slepim osobama ako koriste mobilni telefon. Mnogi su mišljenja da ako vide slepu osobu koja koristi mobilni telefon da osoba možda vidi ili da sa njom nešto nije u redu, a ta osoba u stvari koristi telefon sa čitačem ekrana, pa samim tim ekran može biti potpuno isključen, jer slepoj osobi nije potreban, a značajno štedi bateriju uređaja.