Testovi pristupačnosti

Huawei P Smart 2019

Huawei P SMART 2019

Pakovanje

Ful pakovanje ovog modela sadrži sledeće stavke:
 • Telefon
 • Punjač
 • Micro USB kabal
 • Žične slušalice
 • Alat za izvlačenje fioka za kartice
 • Uputstvo za upotrebu
Slušalice su klasične bubice, na sebi imaju taster za odgovor na poziv. Nisu preterano udobne za dugotrajnu upotrebu. Ako znamo da telefon spada u srednju klasu, slušalice su mogle biti i kvalitetnije. Punjač je od 2 ampera punjenje baterije je nešto preko 2 sata, može se skratiti ukoliko se prilikom punjenja uključi avio mod.

Opšte.

Huawei P smart 2019 je model koji će se u prodaji pojaviti u Januaru 2019 godine. Imali smo zaista veliku sreću da se taj model nađe kod nas na testu pre nego što je zvanično izašao na tržište. Telefon je zaista prelep, ono što ga čini posebnim jeste da je ceo prednji front zapravo ekran. Koliko je to bitno i važno pokazaću vam na sledećem primeru, njegova veličina ekrana je 6,2 inča, a dimenzije su mu sledeće visina: 155.2 širina: 73.4mm upoređujući njegovu veličinu sa telefonom koji ima okvir oko ekrana od 6 inča čije su dimenzije visina: 159.8 širina:76.8 kao što vidite znatno je manji,i u širinu i u visinu. Što ga čini veoma praktičnim posebno za ljude sa manjom šakom, koji vole da koriste telefon jednom rukom. Na levoj bočnoj strani nalaze se fizički tasteri, taster za pojačavanje i smanjivanje zvuka je prvi duži je i to je tako zvana klackalica, ako ga pritisnete sa donje strane smanjuje sa gornje pojačava zvuk. ispod njega se nalazi taster za isključivanje (power). Slot za kartice nalazi se na gornjoj strani, ima mesto za dve kartice, radi se o hibridnom sim duo telefonu, što znači da je jedan slot sim, dok drugi može biti ili sim dva ili pak slot za sd karticu, podržava sim karticu do 512 gigabajta, što se tiče sima radi se o sim nano karticama. Konektor za slušalice, punjač i usb kabl za povezivanje sa računarom nalaze se na donjoj bočnoj strani. Kućište je od kvalitetne plastike težina mu je 153 grama. Pri dnu ekrana su smeštena tri kapacitivna funkciska tastera,u sredini "Početna" (home), levo od njega je taster "Nazad" (back) i desno "pokrenute aplikacije" Dosta su manji od recimo Samsungovih na koje sam ja navikao ali ako sebi dozvolite nekoliko dana privikavanja, brzo se naviknete na to. Na poleđini ekrana smeštena je kamera i čitač otisaka. Što se tiče operativnog sistema radi na novom Android 9.0 (Pie) Pokreće ga osmojezgarni procesor: Octa-core (4x2.2 GHz Cortex-A73 & 4x1.7 GHz Cortex-A53)

Memorija

Kada se ovako moćnom procesoru doda još i 3 giga rama radne memorije, jasno je da se radi o prilično brzom i stabilnom telefonu, koji radi bez zastajkivanja i greški. Što se tiče interne memorije ima 64 gigabita interne memorije, moguće je ubaciti i dodatnu memoriju u vidu SD kartice podržava SD kartice do 512 Gigabita.

Ekran:

Veličina ekrana je 6.21 inča, rezolucije 1080 x 2340 piksela. radi se o Multitouch- EMUI 9.0 Odlično radi sa čitačima ekrana, prepoznaje pokrete bez greške, dvostruki dodir takođe radi dobro. Pomeranje ikonica nije moguće ukoliko se ne instalira neki alternativvni Launcher. Brisanje aplikacija je pristupačno dvostrukim dodirom uz zadršku otvara se meni gde je moguće kliknuti na deinstaliraj.

Sim Duo:

Rad sa dve kartice je bezprekoran, prilikom poziva imate dva dugmeta tako da u svakom trenutku možete birati sa koje kartice će biti upućen poziv. Kartica koja je izabrana za osnovnu biće ona sa koje će ići sms, ukoliko to želite izmeniti dvostrukim dodirom sa zadrškom dobijate mogućnost da izaberete drugu karticu. Ovaj način je dosta praktičan, mislim da bi ga trebalo uvesti i za pozive. Takođe je moguće izabrati i posebno zvono za svaku karticu, kao i da li će telefon vibrirati prilikom poziva na jednoj ili na obadve kartice. Međutim zvuk za sms, nije moguće odvojiti, on mora biti isti za obadve kartice ali i druga obaveštenja .

Bezbednost:

Kao i drugi proizvođači i Huawei je podigao nivo bezbednosti na viši nivo. Tako da je sada moguće telefon zaštititi na više nivoa.
 1. Izradom Huawei ID naloga na njihovom servisu, Bez poznavanja lozinke nije moguće odjaviti telefon sa ovog naloga, još jedan vid efikasne zaštite od krađe telefona.
 2. Prepoznavanje lica,
 3. Tach Id, ili otisak prsta, radi zaista odlično, u 99% slučajeva veoma brzo i efikasno očitava otisak i telefon stavlja u mod spreman za rad. Moguće je takođe i prijava na određene servise pomoću otiska, bez da unosite lozinke, što je veoma dobro i značajno za osobe oštećenog vida.
 4. Unos pina (pin sadrži samo brojeve)
 5. Unos lozinke (lozinka podrazumeva kombinaciju slova i brojeva)
Međutim da napomenem specifično za Huawei što nije usko povezano sa pristupačnošću ali znatno olakšava ljudima kojima je ona potrebna jeste i to što pored čitanja otisaka taj senzor ima i još par namena. Naime kada se prstom pređe preko čitača otiska odozgo na dole otvara se prozor obaveštenja, gde je moguće odraditi brza podešavanja, uključiti wi-fi, bluetoot, avionski režim, isključiti zvono itd, kao i videti propuštene događaje i obaveštenja kada je aktivan prozor obaveštenja, dva puta kucnete po senzoru i sva obaveštenja se brišu. Takođe na dolazni poziv možete odgovoriti tako što duže zadržite prst na senzoru. Prilikom listanja fotografija prevlačenjem preko senzora levo desno menjate fotografije. Dakle veoma zgodno za ljude koji imaju problema sa vidom.

Kamere

Pozadi ima dve kamere od 13 mp, dok mu je prednja kamera 8 mp. Za potrebe osoba oštećenog vida više nego dovoljno, Ono što je mana u odnosu na Samsung je što nemate asistenta prilikom slikanja, tako da slikanje mora biti sasvim na sreću, što je veoma nezgodno za nas.

Tastatura:

tastatura je sasvim prihvatljiva, odlično radi izgovara i fonetiku međutim zbog unosa teksta glasom, preporučujem instalaciju GBoard tastature. Kod koje je ovo rešenje dovedeno do savršenstva. Numerička tastatura je dobra, preporučujem promenu vremena odlaganja tastera na dugo, kako vam se ne bi prebrzo uključivala funkcija brzo biranje, koja je takođe sasvim pristupačna, dužim zadržavanjem nekog broja dobija se funkcija brzo biranje svakom broju možemo dodeliti neki kontakt iz adresara. Ukoliko smo to uradili kontakt se nalazi u polju za unos broja, naše je samo da odaberemo karticu sa koje će biti obavljen poziv. Moguće je i ući u detalje kontakta i odabrati slanje poruke ili pozivanje viberom ili nekim drugim servisom kojim se koristimo a koji za pozivanje koristi telefonske brojeve kao indentifikaciju. Postoji jedan mali problem. Naime kada se pojavi polje za unos lozinki kao dodatnu meru bezbednosti, pojavljuje se i Huawei tastatura za unos lozinki, kada je ona aktivna sinteza ne izgovara znak ispod prsta sve dok se ne priključe slušalice. Čak i kada su priključene slušalice numerička tastatura zna ponekad da pravi problem, zato ja za otključavanje telefona predlažem lozinku, jedno slovo i par brojeva, kako bi se umesto numeričke aktivirala slovna tastatura, sa njom nema problema. Ova lozinka je neophodna kada se podešava prepoznavanje lica, i otisak prsta. Kao sigurnosna mera ukoliko bi zakazao neki od gore navedenih načina za otključavanje telefona. Još jedno odlično rešenje koje pogoduje osobama oštećenog vida je i Huawei pretraživač telefona, aktivira se tako što se sa dva prsta povuče od sredine ekrana na dole, automatski se otvara edit polje i aktivira tastatura. Upisivanjem pojma vrši se brza pretraga telefona, tako da je moguće u kratkom vremenskom roku pronaći traženu stavku, ako se radi o kontaktu dobijamo i dva dugmeta pošalji poruku, i pozovi, zaista odlično rešenje. Što se tiče standardnih Google aplikacija, rade odlično, kao i na drugim android modelima. Kad kažem standardnim naravno mislim na GCrome, Youtube, GMail, itd, sve aplikacije koje vam se nalaze u Google folderu.

Baterija:

Baterija je od 3.4 mah odlična je i zaista dugo dugo drži, svi uključeni servisi, plus 4g mreža sa dve kartice više od dva dana. Ovom segmentu se nema šta zameriti samo reči pohvale.

Zaključak:

Ukoliko mali problem sa unosom lozinki uzmemo kao nužno zlo, a i nije da će nam često biti potreban. . Svaki segment pristupačnosti ako ovo zanemarimo je zaista odličan. Na kraju dobrih osobina moram navesti i mogućnost automatskog biranja, što je nešto što zaista odavno nisam video, posebno ne kod telefona sa Android platformom. Kada pozovete neki broj i dobijete zauzeće imate 10 sekundi da kliknete dugme ponovno biranje, kada to uradite dobijate dugme i mogućnost da telefon automatski bira taj broj sve dok ne uspostavi vezu. Nešto sasvim korisno i upotrebljivo. Drago mi je da se u svetu Androida pojavio još jedan model izuzetno dobar za osobe oštećenog vida, što se tiče pristupačnosti mogu slobodno reći da je Huawei sustigao Samsung ukoliko se zanemare Samsungovi top modeli koji imaju VoiceAsisstant, ali ako i njih uzmemo u razmatranje to je veoma veoma blizu. Veliki plus za Huawei uz nadu da će ostati na ovoj relaciji. Veliko hvala zastupnicima Huawei za Srbiju, koji su pokazali dobru volju i razumevanje, i pomogli nam da vam približimo sve vrline ovog modela..Nadamo se da je ovo tek početak naše saradnje. Na ovaj način smo nadamo se dosta pomogli oko izbora telefona.