Testovi pristupačnosti

Blackberry Key 2

Blackberry Key 2

Prodajno pakovanje

 • Telefon
 • Punjač
 • Micro USB kabal
 • Žične stereo slušalice
 • Alat za izvlačenje fioka za kartice
 • Uputstvo za upotrebu
Kutija u koju je smešten telefon je lepo dizajnirana, od tvrdog kartona unutra se nalaze pregrade za telefon, kao i za dodatnu opremu. Slušalice su odličnog kvaliteta, sa silikonskom zaštitom za uši, izuzetno su udobne za duže korišćenje. Takođe osim dugmeta za javljanje na njima su još i strelice kojima možete upravljati glasnoćom telefona. Ovakve slušalice sam još jedino viđao kod Appleovih uređaja. U dodatnu opremu spada i brzi punjač koji telefon od 5% do 100% puni za nešto više od 1 sat, tačnije 80 minuta. Zaista pravo olakšanje u odnosu na preko 2 sata koliko u proseku traje punjenje pametnih telefona.

Opšte

Posle duže potrage konačno da se Blackberry našao kod nas na testu.Više silom prilika nego li našom željom radi se o modelu Blackberry key 2. Nije da nam nije drago zbog toga, međutim telefon je veoma skup pa će biti teško dostupan većini ljudi iz naše populacije cena mu se kreće negde oko 600 €. Međutim sasvim prihvatljiva alternativa mu može biti key one a znatno je pristupačniji što se cene tiče. No nadamo se da će uskoro i taj lepotan biti kod nas na testu. Kad kažem lepotan bukvalno sam tako i mislio ali ne samo ja, većina foruma ga proglašava za naj lepši telefon u 2018 godini. Prednji panel sastoji se izekrana čija je veličina 4,5 inča .. Iznad ekrana nalazi se zvučnik i kamera. Ispod ekrana smeštena je fizička tastatura imamo četri reda tastera ukupno njih 3. Okvir je aluminijumski. sa desne strane smeštena su tri fizička dugmeta strelice za jačinu klackalica, ispod je pover dugme treće dugme je dugme za brza pokretanja kojim proizvoljno možete dodeliti funkciju, moj predlog Google Assistant. Pover dugme je izrezbareno kako ne bi došlo do slučajnog pritiskanja. Slot za kartice nalazi se na suprotnoj levoj strani.Sad ovaj model imamo u dve varjante što se tiče sima ako se radi o telefonu sa jednim simom imamo slot za sim i sd karticu kod modela koji podržavaju dve sim kartice imamo jedan nano sim i jedan slot koji može biti ili sim 2 ili pak sd slot. Na donjoj strani okvira smešten je konektor za punjenjeradi se o usb tipa c, kao i zvučnik 3,5 mm konektor za slušalice je na gornjoj strani okvira. Zadnja strana telefona je plastična presvučena grubom gumenom teksturom. Što ga čini veoma stabilnim u ruci, nikada vam se neće desiti da vam telefon sklizne niti iz ruke niti po glatkim površinama. Na zadnjoj strani jei zadnja kamera naravno.

Procesor / Memorija

Što se tiče procesora imamo osmo jezgarni procesor Qualcomm SDM660 Snapdragon 660, Octa-core (4x2.2 GHz Kryo 260 i 4x1.8 GHz Kryo 260), Adreno 512 grafika Kada je u pitanju radna memorija ponovo imamo dva modela jedan od 6 gb i slabija varjanta od 4 gb radne memorije, Interna takođe imamo 64 gb kao i 128 gb interne memorije, tako da o tome vodite računa, sve to utiče na cenu modela. Radi na operativnom sistemu 8.1 Oreo Najavljena nadogradnja na 9PIE tokom 2019 godine.

Veličina

Dakle radi se o monobloku njegova težina je 168 grama. a dimenzije su sledeće:
 • Visina:151.4mm
 • širina: 71.8mm
 • Debljina: 8.5mm

Ekran

Ekran jeIPS (LCD) 4,5 inča, čija je rezolucija:1620x1080px, 434 ppi gustina Fantastično radi sa čitačima ekrana, sve pohvale za to. Problem su kapacitivna dugmad srednje početak desno pokrenute aplikacije i levo nazad, ne aktiviraju se dvostrukim dodirom već na dodir i nisu pokrivene govorom što na žalost dalje znači da se često dešava da ih aktivirate kada to ne želite.

Tastatura

fizička tastatura ima četri reda i ukupno 35 tastera, gotovo sve je pokriveno od "shift" preko "alt" tastera za mikrofon, potom "Space". na njemu se nalazi i senzor za čitanje otiska prsta. takođe dvostrukim pritiskom tastera Space odgovarate na dolazni poziv. Kada je tastatura u slovnom modu levo od Space tastera je taster za diktiranje glasom, koji odlično radi, mislim na diktat. ispod tastera p a levo od l je taster za brisanje. Desno od space tastera je taster za promenu tastature od slovne preko simbola do više simbola, svaki pritisak menja mod. Ono što bi moglo predstavljati problem, potrebno je zapamtiti na kojem tasteru je koji simbol, ili barem one najčešće korišćene. Kada je tastatura u numeričkom modu mikrofon ili ti taster levo od space je 0 takođe i jedini obeleženi taster je 5 tačnije u modu slova slovo d. Ovo nije dobro rešenje, da su obeležena slova f i j, znatno bi olakšala slepo kucanje. . Duplim tapkanjem po tastaturi u tekstu ulazite u mod uređivanja teksta i povlačenjem prstom levo desno pomerate se po tekstu slovo po slovo. Na isti način se i izlazi iz ovog moda. Ukoliko želite da obrišete celu reč dovoljno je da povučete po tastaturi sa desna na levo na taj način brišete reč po reč. . Unošenje naših znakova,, kao prvo da napomenem odlično im radi ispravka teksta, predlažem da vam ova opcija ostane uključena, u 90% slučajeva će vam sam ubaciti naša slova, kada to ne uradi evo kako možete svojeručno. Inače veliko slovo se kuca dužim zadržavanjem tastera, isti postupak je i kod ovoga dakle s duže zadržite dobijate veliko s i ponuđene alternativne znakove, povlačenjem prstom po tastaturi krećete se po njima kada začujete š to je to krećete u pisanje sledećeg slova. Međutim kada hoćete veliko Š tada pre pritiska na s pritisnite shift ostalo je ista priča.

Prečice sa tastature

Ono što ovaj telefon čini posebnim jesu prečice sa tastature, moguće je dodeliti svakom tasteru dve prečice, kratak pritisak, i pritisak sa zadržavanjem. Dodela prečica je sasvim jednostavna kada ste na početnom ekranu pritisnete taster recimo c ukoliko mu nije dodeljena prečica imate mogućnost da odaberete iz ponuđenog spiska. Prečice mogu biti aplikacije, Pozivi, SMS poruke, podešavanja. . Ako ste zaboravili prečice nije problem imate aplikaciju u kojoj možete videti sve prečice i po potrebi ih zameniti. Evo recimo par primera:
 • Na kratko w postavio sam uključiti isključiti wi-fi svaki put kada hoću da uključim ili isključim wi-fi dovolno je dok sam na početnom ekranu da kratko pritisnem taster w. Sinteza izgovara wi-fi je uključen ili isključen.
 • Kratak pritisak na slovo p otvara poruke, dugi pritisak na p otvara podešavanja.
 • Kratki pritisak na s poziva recimo Sanju, dugi pritisak otvara polje za unos tekstualne poruke toj istoj osobi, mada sam mogao da podesim da zove recimo Slobodana.
Neverovatno dobro rešenje koje mnogo, mnogo ubrzava rad na telefonu. Kada imate potrebu ili zameniti postojeću prečicu ili je pak obrisati, ili ste neke prečice zaboravili ništa strašno pokrenete aplikaciju "Keyboard shortcuts" tu su vam podeljene na shortpress i long press

Hub

Blackberry Hub je još jedna aplikacija na koju skrećem pažnju veoma je korisna. Služi kako bi objedinila sve poruke, u nju unesete sve naloge i servise preko kojih primate poruke. F.B Wiber, Sms, Mail itd. i sve poruke nalazite u jednoj aplikaciji podeljene u foldere, naravno odatle možete odgovoriti, pretraga je takođe odlična. Nešto što se meni veoma veoma dopalo. U svim google aplikacijama Key 2 odlično radi.

Kamere

U gornjoj zoni zadnjeg dela su smeštene dve kamere od 12 MP Selfi kamera je 8 MP Ono što bih istakao u vezi sa tim je da ne postoji asistent koji detektuje i izgovara poziciju lica na fotografiji, kao kod Samsunga.

Google Assistant

Nešto na šta želim da vam skrenem pažnju je Google assistant, on radi samo kada je telefon na engleskom jeziku. Odličan je i može vam završiti gomilu posla glasovnim naredbama, od pozivanja, preko pokretanja aplikacija, do podešavanja telefona, naravno sve mora biti izgovoreno engleskim jezikom. Zgodno kod ovog telefona što se posebnom trećem fizičkom dugmetu može dodeliti funkcija G.A aktivira se kratkim pritiskom i izgovori naredba.

Zaključak

Prilično sam oduševljen ovim telefonom, spada u red naj pristupačnijih telefona koje sam do sada testirao. Cena mu je zaista visoka, ali potvrdilo se ono ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo. Svako ko sebi priušti ovaj model neće se pokajati. Velika zahvalnost zastupnicima Blackberry za srbiju što su nam omogućili test ovog telefona. Nadamo se da će mo dobiti na test i Key One koji je cenom dosta pristupačniji.